Raalte Natuurlijk: vergaderen volgens de dialoog en vertrouwen hebben in elkaar

De raadsvergaderingen zoals ze nu zijn in Raalte, zijn niet constructief en munten niet uit in zoektochten naar creatieve oplossingen. Op 21 maart kun je stemmen om het te laten zoals het nu is. Je kunt ook stemmen voor verandering.

En voor echte verandering heb je nieuwe partijen nodig.

Partijen buitelen over elkaar heen zonder te luisteren. Ze proberen te scoren voor de publieke tribune die leeg is of om morgen in de krant te komen. Of je wel of niet wat mag zeggen is aan strenge regels verbonden. Dingen als eerste en tweede termijn, maximale spreektijden en een monddood gemaakte publieke tribune.

Raalte Natuurlijk gaat voor de dialoog. In de politiek is het debat gangbaar. Leerlingen leren al op de middelbare school hoe ze een ander onder tafel kunnen praten met slinkse argumenten en slimme leugentjes om bestwil. Dat leidt tot argwaan, conservatisme en negativiteit.

Wij willen de dialoog inbrengen. Daarin luister je naar de ander, bent op zoek naar wat hij bedoelt, stel je vragen, laat je hem uitpraten. Socrates vertelde zijn leerlingen al dat het niet interessant is een ander te vertellen wat jij weet, het is veel mooier om elkaar te bevragen, te reflecteren hierop en hier samen wijzer van worden.

Als alle partijen dat doen, zul je zien dat je een heel ander klimaat in de Raalter raadszaal krijgt. Dat komt ook omdat je via de dialoog op zoek gaat naar de overeenkomsten tussen links-rechts-gelovig en wij-zij in plaats van de verschillen. Of je constateert dat verschillen en diversiteit juist interessant zijn. Met respect voor elkaar en het accepteren van verschillen gaan we op zoek naar wat ons verbindt.

O ja, en we vinden ook dat je niet overal over zou moeten willen vergaderen. Als er iemand is die ergens veel verstand van heeft, laat hem het dan maar beslissen. Wij durven die verantwoordelijkheid wel uit handen te geven en hebben er vertrouwen in dat iemand daar geen misbruik van maakt. Vertrouwen in elkaar is dus ons vertrekpunt.