Raalte Natuurlijk: Raalter raad kwam in vier jaar met drie initiatiefvoorstellen, wij willen straks vier jaar lang campagne voeren

“Ik lees overal dat politieke partijen hun politieke campagne beginnen. Duurt die dan niet gewoon vier jaar?”

Die tweet van Harrie Kiekebosch, lijsttrekker van Raalte Natuurlijk, leverde vanuit Olst-Wijhe reactie op. Gemeente Belangen en PvdA gaven te kennen dat ze dat ook inderdaad doen: vier jaar campagne voeren.

Vanuit Raalte kwam er geen reactie. Nu kan dat al een campagne-strategie zijn. Maar niet reageren op andere partijen, dat vinden wij nou zo’n oude politieke gedachte. We zijn al best leuke ideeën tegengekomen, die we graag zouden ondersteunen als we eenmaal in de raad terecht komen. Het zebrapad van Lokaal Alternatief, de energiebesparing op sportvelden van de VVD, langere treinen tussen Enschede en Zwolle van D66.

Dat er geen reactie kwam kan ook komen omdat er de afgelopen vier jaar wellicht niet zo veel gedaan is door de verschillende raadsfracties in Raalte. Rob Poelman (nummer 3 op de lijst van Raalte Natuurlijk) deed daar in september vorig jaar onderzoek naar. Zijn conclusie publiceerde hij op Salland Centraal.

Vanuit de raad kun je het initiatief nemen zaken te agenderen. Dat is de afgelopen vier jaar precies drie keer gebeurt. Zit je dus met zeven of acht partijen in de raad, zijn er drie keer initiatiefvoorstellen ingediend…

“Bedroevend laag”, vindt Poelman, die daarmee overigens ook een scheve lijn ziet met hoe vaak politieke partijen wél hun ongenoegen uiten via de media.

Raalte Natuurlijk is van plan dat wel een beetje anders te doen. Wij willen dat de politieke agenda bol staat van zaken waar de burger het over heeft. Zo hoorden we van de week dat jongeren behoefte hebben aan betaalbare appartementen in het centrum van Raalte. Nou, daar gaan we graag snel werk van maken. Is het bijvoorbeeld mogelijk de leegstaande kantoorruimtes boven Ufuk aan de Grote Markt om te zetten tot woonruimte? Moesten we maar eens me aan de gang. Op de politieke agenda ermee!