In dorpskernen moet je fietsers en voetgangers voorrang geven

Je moet in de kernen van de dorpen van de gemeente Raalte voetgangers en fietsers voorrang geven. Auto’s blijven van harte welkom, maar ze hebben er geen voorrang.


Met dat idee wil Raalte Natuurlijk de verkeersveiligheid in de dorpskernen wel eens tegen het licht houden. We lieten dat idee al vallen toen Egbert den Daas een zebrapad vroeg rondom de Hervormde Kerk in Heino. Het idee voor Heino alleen wilden we wel eens breder trekken. Misschien is het wel zinnig ook in de kernen van andere dorpen een voorrangsgebied voor voetgangers en fietsers in te stellen. En in Raalte zelf lijkt het ons ook bepaald geen overbodige luxe. Wie vanuit het centrum naar de verschillende parkeerplaatsen wil – vaak met een volle winkelwagen – moet toch behoorlijk op zijn tellen letten bij het oversteken.

Chauffeur zit toch lekker droog
Eigenlijk zien we geen nadelen. Ja, de auto zal er iets langer over doen, maar de chauffeur zit lekker droog, dus dat extra minuutje kan het bezwaar niet zijn. Daar komt bij dat als een auto écht vertraging oploopt door dit idee, dat er dan dus veel voetgangers zijn. Alle reden hen voorrang te geven.

Denken vanuit fiets en voetganger
Ons verkeer is ingericht vanuit de auto. Chauffeurs lijken tot aan voordeuren te moeten kunnen komen. Kruispunten worden zo ingericht dat auto’s er makkelijk over kunnen, fietsers worden daar meestal omheen geleid (kijk de herinrichting van de spoorwegoversteek bij het station richting Raalte Noord). Zelfs het fietspad bij Tijenraan waar ‘de auto te gast’ is, kent een middendrempel die voor fietsers gevaarlijk is en waar de auto geen hinder van heeft.

Zullen we het eens proberen?
Raalte Natuurlijk wil daarom in overweging nemen in dergelijke verkeerssituaties vanuit de voetganger en de fietser te redeneren. Je hebt het dan niet over een zebrapad voor ouderen om aan de overkant van de weg te komen, maar over auto’s die maar even moeten wachten als er een wandelaar oversteekt.

In Zwolle hebben ze al zo’n voetgangersvoorrangsgebied, vanuit de zuidzijde van het station naar het stadskantoor en Windesheim. In mooie kleuren uitgevoerd 😉