Circulaire economie, dat heeft de toekomst

Moet de grijze container twee keer of een keer per maand aan de weg gezet kunnen worden? En moeten we een dubbeltje meer of minder betalen per keer dat we afval aan de weg zetten. Dat zijn toch wel wat hopeloze discussies die de Raalter raad de afgelopen maanden van de straat hield.

Wij van Raalte Natuurlijk bepleiten circulaire economie. Afval bestaat dan niet meer, want je hergebruikt alles. Maar afvalreductie is nog niet eens de belangrijkste drijfveer voorstander te zijn van circulair denken. Uiteindelijk m├│eten we als samenleving die kant op, dus laten we in Raalte maar vast beginnen ­čśë

Thomas Rau vertelde het in november al in het Hoftheater waar hij te gast was in het Salland Caf├ę: geef alle grondstoffen een paspoort, geef het een waarde en registreer precies waar het naar toe gaat. Industrie├źn gaan dan vanzelf hun producten zo fabriceren dat alles herbruikbaar wordt. Rau: ‘je koopt dan op een gegeven moment geen lampen en armaturen meer, maar je betaalt een ondernemer die er garant voor staat dat hij jouw pand verlicht. Je betaalt een vast bedrag, degene waar je die verlichting afneemt betaalt de lamp, de armatuur ├ęn de stroom.’

Als je zo denkt als ondernemer ben je in de toekomst spekkoper. Want daar gaat het in de toekomst naar toe. Afval is namelijk een probleem en bouwstoffen zijn eindig.

Raalte Natuurlijk zou het fantastisch vinden als Raalte voorloper wordt op het gebied van circulair doen en denken. We dagen ondernemers uit die handschoen op te pakken. En we vinden dat de gemeente daar financieel aan bij zou moeten dragen. Want als het je lukt als gemeente op dit gebied voorloper te worden, trekt dat andere ondernemers aan.

Lees hier meer over circulaire economie.